onsdag 11 april 2012

Bli en Braveheart – Om värdet med modigt, personligt ledarskap.

Först - vad är mod? De flesta är med på att det är att göra något fast du är rädd. Mod är alltså en slags framåtgående energi.

Varför är då mod viktigt?

Ja, vad är alternativet? Motsatsen till framåtgående energi är stillastående. Eller kanske stillasittande. Som i en skön gammal insutten fåtölj. Det är bekvämt. Du sitter bra där - i din komfortzon. Alltså i landet med de osynliga begränsningarna som du lagt på dig själv och ditt liv. Det är tryggt där. Där är du säker. Där kan inget farligt ske. 


Men efter ett tag blir det tråkigt, ensamt och du känner att du stagnerar där - i din komfortzon.

För att må bra som människa behöver vi utmaningar och stimulans. Vi behöver känna att vi lever – leva ett levande liv. Ett liv där vi utvecklar våra egenskaper, förmågor och talanger. Där vi får utforska vem vi är – vad vi tror på och vem vi vill vara – och bli. Både privat och professionellt. Vi vill se resultat – vi vill nå mål.

Så det finns inte något självändamål med mod – det är målet och resultatet vi vill åt. En underbar bonus med att nå mål och se resultat av dina modiga handlingar är den glädje och stolthet du känner. Du växer. Ditt självförtroende växer. Din självkänsla växer. Du trivs med dig själv och ditt liv.

Tänk dig en trappa – högst däruppe är något du verkligen vill åt (ditt mål). Det kanske känns ouppnåeligt när du står på nederst trappsteget. Det nedersta steget är brett och stabilt. Du är trygg där. Du tittar upp på trappstegen högre upp och noterar att de blir smalare och smalare. Men du vet ju att det bara är en synvilla. Eller hur? 


Du vet ju att för varje steg du tar och ju högre upp du kommer desto tydligare ser du att nästa steg du ska ta är lika brett och stabilt som det allra första. För varje nytt steg du tar upp i trappan blir du mer redo för nästa steg. Du växer med uppgiften. Du är redo för nästa modiga handling som leder dig vidare och närmare ditt mål. 

Här är några frågor att fundera på:
  • Vad är mod för dig?
  • Vad ligger närmast precis utanför din komfortzon?
  • Vilka är dina modiga mål – på kort sikt - säg till årsskiftet 2012-2013?
  • På lång sikt?
  • Vilka modiga och inspirerande mål vill du ha?

Det bästa är att du bara behöver vara lite, lite mera modig varje dag för att se resultat. En dag i taget.


“Why not go out on a limb? Isn't that where the fruit is? (Frank Scully)

Med kärlek!

Catherine
www.claritycoaching.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar