torsdag 6 september 2012

5 sätt att mota besvikelser och konflikter i dörren


Blir du ofta besviken på människor i din närhet? Att de inte gör det du förväntar dig av dem.  Att de beter sig på ett sätt som du tycker är fel, opassande eller rent av respektlöst.

Det är de nästa vuxna barnen som inte spontan-plockar ur diskmaskinen, det är mannen som går förbi soppåsen vid dörren utan att ta med den på vägen ut, det är kollegorna som står precis vid din plats i kontorslandskapet och skrattar och pratar högt när du behöver koncentrera dig som mest – bara för att nämna några små vardagliga exempel. Jag är säker på att du har dina egna exempel.>>

Den första gången som de inte gör som du tänkt att de borde göra, kanske du bara låter det vara. Men ett litet frö av irritation har såtts i dig. Det sen händer det igen och igen – och IGEN!  Vad händer då med dig? Vad är din reaktion? Och framförallt, vad händer mellan dig och ditt barn eller din man eller dina kollegor? Gissar jag rätt är det en massa frustration som byggts upp i dig.Hur kommunicerar du då detta? Det du önskar att de gör eller slutar göra kommer ut som vassa, stickande anklagelser. Kanske på ett aggressivt sätt, kanske på ett tjyvnypigt sätt. Vad gör en person som känner sig oskyldigt anklagad? För det flesta innebär det att man skjuter ifrån sig och kanske anklagar tillbaka. Hur konstruktivt är det? Hur roligt är det? Massor av energi slösas helt i önödan. Du lever i en ständig kamp. Det blir svårt att andas lätt. 

Tack och lov finns det andra bättre, trevligare och effektivare sätt.

Här är fem sätt att mota både besvikelser och konflikter i dörren: 
 1. Inse att alla människor är olika, har olika värderingar och är olika medvetna om sin omvärld.
 2. Kommunicera dina förväntningar på dina medmänniskor förebyggande. (=sätta gränser)
 3. Kommunicera på ett vänligt och tydligt sätt med vad som är okej beteende eller inte.
 4. Förklara vinsten med att göra det du ber om. De flesta av oss vill göra rätt och hjälpa till, känna sig inkluderade och lyssnade på.  
 5. Be om ett accept från personen. ”Är det okej med dig?”

Känner du igen dig i något av detta? Finns det någon som du skulle behöva ”börja om” med? Vad är det första du kan göra idag?

Kommunicera dina förväntningar och du kommer andas lättare!

Med kärlek!
Catherine
Claritycoaching

2 kommentarer:

 1. Det där är på pricken... ;-)
  Så bra det vore om man (jag) alltid orkade följa dina råd!
  Fast ibland är ju bättre än aldrig...

  SvaraRadera
 2. Ja, eller hur Marie. :-)Tack för din kommentar. /Catherine

  SvaraRadera