onsdag 8 februari 2012

Så gör du: Rädsla, mod och möjligheter

Hej igen. I förra inlägget ”Hur du lättast håller balansen”, skrev jag om att ha fokus på den punkt dit du är på väg (ditt mål) längre fram - precis som man gör när man faktiskt går balansgång på en lina eller stång - för att nå till målet, på andra sidan.  

Även om du nu vet att detta är tricket, så kanske du ändå är rädd. Rädd att falla och att inte lyckas att nå till andra sidan, till ditt mål. Till den förändring du vill ha och behöver i ditt liv just nu för att må bra och fullt ut trivas.

Kanske handlar det om att ha modet at ta steget ur en relation, att bestämma dig för att byta till ett jobb där du känner engagemang och meningsfullhet eller börja sätta gränser och prioritera det som verkligen är viktigt för att utvecklas och må bra med dig själv i livet – oavsett vad alla andra tycker.


Rädsla kan förlama oss. Någonstans vill vi något men inget händer, vi förtränger vad det är vi vill, vi förtränger oss själva. Tiden bara går, en dag till, en månad och ett år till. Du sätter din tid och ditt liv på ”hold”.

Det har blivit fokus på rädslan i stället för på målet.

Det funkar inte. Inte kul. Vad göra?

Det är nu du behöver ställa in skärpan – ordentligt! Se för din inre syn vad målet som du har i sikte verkligen innebär för dig, vad det betyder för ditt liv. Vilka möjligheter som väntar på dig. Vad det är som du verkligen vill. Hur kommer du att känna i kroppen när du tar de första stegen och sen, när du nått dit? Var i kroppen kommer du känna detta? Det får inte vara flummigt! Det ska kännas kristallklart för dig, full skärpa!

Sätt också ett rimligt måldatum.  Är det om tre, sex eller tolv månader från nu? Tänk dig Vasaloppet utan definierad målgång och distans. Inte kul! Samma princip gäller för ditt mål. Jag har aldrig åkt Vasaloppet men jag föreställer mig att skidåkarna ser målskylten i Mora framför sig när de kämpar i spåret. Det är värt att kämpa för. Vad är ditt ”vasalopp” just nu – och framförallt, hur ser din målgång ut?

För att träna till och orka med Vasaloppet krävs muskelstyrka, planering och annat. För att göra de förändringar och steg som du vill göra kanske det är andra egenskaper som du behöver öva på och locka fram. Mod att gå ut/ in genom en ny dörr, mod att se möjligheterna på andra sidan och mod att lita på din förmåga att klara av det. Mod att prioritera ditt liv.

Det är så mycket lättare att vara modig och ta steget om du vet vad belöningen är. Så håll koll och håll skärpan på din målgång och njut av färden. Snart kan du andas lättare!

Sen vet du väl hur man äter en elefant? Precis, en liten bit i taget. Så ett litet steg i taget idag – vad är ditt nästa steg du behöver ta mot mål?

”Where there is fear there is opportunity”

Vill du ha stöd i att utveckla ditt mod och ha stenkoll på målet – välkommen att höra av dig!

Ha det fint!
Catherine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar