fredag 27 januari 2012

Hur du lättast håller balansen

Jag minns när jag var liten och vi skulle lära oss gå balansgång på gympan. Vi fick gå på en träribba som hade höjts upp ett par decimeter eller så över marken och fröken/magistern instruerade hur vi skulle göra.

Kommer du ihåg? Kanske har du barn själv nu och vet vad du säger till dem?

Ja, att
titta FRAMÅT - dit du ska gå. Och helst hålla kvar blicken på en fokuspunkt på andra sidan och sedan lugnt och fint sätta en fot framför den andra. Ett litet steg i taget.   Precis så är det med livets balansgång också.  Om du vill ha en bra balans mellan jobb och det övriga livet, förstås.

Jag möter många som tampas med sin livsbalans. Ibland handlar det om att man är så engagerad i sitt jobb och känner stort ansvar så det till slut blir för mycket. Om de fortsätter så finns risk att kroppen protesterar – eller, partnern och barnen därhemma om inte annat.
Det är därför det är så viktigt att... 

...ha koll på sina prioriteringar – vad som verkligen är viktigt och att bestämma sig för att göra (dagliga) val som rimmar med dessa prioriteringar eller värderingar. Det vill säga – att titta framåt, längre fram än där du står just nu i kaoset på jobbet eller så.

Bestäm dig vad du vill med livets alla värdefulla delar på längre sikt.  Jag pratar inte om 5-år planer. Men kanske ett år i taget. Det brukar i alla fall vara överblickbart. Vilken relation vill du ha till dig själv, din partner, dina barn då? Vad behöver du då prioritera? Du vet!

Du bestämmer.

Jo, valen kan kännas svåra att ta så du behöver vara modig också. Men när du är helt klar över vad som verkligen spelar någon roll för dig så har den där rädsla för att t.ex. säga ifrån och sätta gränser (mer om gränssättning kommer i bloggen inom kort!) etc. ett helt nytt sammanhang att leva i.
Mycket lättare. Du får lättare att andas! Tänk dig, så skönt!
Jo, en sak till när du går balansgång – ibland behöver man någon att hålla i handen. Titta dig om, det finns alldeles säkert någon där för dig att hålla dig i om det skulle vingla till!
Varma hälsningar,
Catherine

2 kommentarer: