onsdag 21 mars 2012

Tips för ökad livskvalitet.

Vad är grejen med medvetenhet?

Tänk dig ditt medvetande – en plats där dina tankar finns. Tänk dig denna plats med alla lampor släckta. Tvärmörkt! Omöjligt att se något alls. Tankarna – av alla slag – huserar fritt. Ingen ser eller lägger märke till vad de hittar på för något.  Råkar det vara tankar som underminerar din livskvalitet och din utveckling är det rätt katastrofalt. De saboterar för dig och dina planer, utan att du ens märker eller förstår! Du lever i en slags sömntillvaro.

Så plötsligt en dag så blir du varse av någon anledning. Du börjar ana att något lurt ligger bakom att du inte kommer vidare, känner dig otillräcklig, dålig och omotiverad. Så försiktigt plockar du fram en ficklampa och börjar lysa runt denna plats, ditt medvetande. Vad lägger du märke till? Vad är det för slags tankar?Många av dessa tankar är dina egna tolkningar av en situation. När du till exempel tänker att Marie tycker illa om dig för att hon inte stannar och pratar när ni möts eller att du tänker i samma situation som att Marie hade bråttom till något möte. Det är tolkningar av en situation. Dina tolkningar. Ingen sanning. Ingen fakta.

Så nu börjar du förstå varför du känner som du gör. Tankar (och dina tolkningar av tankarna) påverkar dina känslor som i sin tur påverkar hur du agerar och bemöter människor och livet i största allmänhet. Och faktiskt, hur du visar världen hur du vill bli bemött. En kedja som hänger ihop. 

TANKE - KÄNSLA - HANDLING

När du inser att det bara är tolkningar och att de påverkar dina känslor och handlingar och slutligen din livskvalitet – ser du också att du kan träna upp din förmåga att både styra var du lägger din uppmärksamhet och vilka tolkningar och beskrivningar av situationer som du själv önskar. Det här är en typisk sak som jag hjälper mina kunder med. När du får kontroll på detta börjar du andas lättare.


Det fina är ju att ditt medvetande är som en filminspelning, tankarna är skådisarna och du, du är regissören. Du är alltså din helt egna Pernilla August, Suzanne Osten eller kanske Ella Lemhagen. En regissör har som bekant massor av makt och inflytande över filmen/föreställningen. Så, det betyder att du har det över din inre skådeplats och dina skådespelare.


De skådisar (dvs tankar) du väljer och hur du tolkar manus – blir din film. Vilken genre är det? Är det en feelgood-film eller en komedi eller action thriller?

"The information we choose to include or exclude in our life story determines whether we see our lives as comedy, tragedy, romance or action thriller. (Martha Beck.)

Grejen med ökad medvetenhet är möjligheten till ökad livskvalitet. Steg ett - börja observera dina tankar.

Mycket medveten kärlek till dig!
Catherine
www.claritycoaching.se

PS. Gillar du detta och/eller har kommentarer. Dela gärna via knapparna nedan och lämna en kommentar i fältet. Tack snälla!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar