torsdag 17 januari 2013

8 steg till en stark självkänsla

En av våra största drivkrafter som människor är att bli älskade för dem vi är och känna tillhörighet, närhet och gemenskap.


Låg självkänsla är ett av de allra största hindren för att vi ska leva ett fullt och rikt liv. Jag vet, jag har varit där big time. Låg självkänsla spökar hos så många människor. Oavsett vem du är, hur välutbildad du är, hur gammal du är eller hur smart du är.

Om vi nu vet detta. Är det inte dags att göra något åt det? Hur vill du leva resten av ditt liv? Har du ”råd” att inte ta ditt liv på allvar? Att inte bygga upp din självkänsla så du kan leva det liv du verkligen vill ha. Med kärlek, gemenskap och frihet.

Här är 8 steg till stark självkänsla.

1.     Bestäm dig

Bestäm dig att du vill förändra din situation nu. Bestäm dig för att ta ett personligt ansvar för din situation och gör allt du kan för att göra något åt den. Inse att låg självkänsla är det allra största hindret för dig att leva ett rikt liv – på alla områden i livet. I dina nära relationer så väl som i ditt jobb - eller det jobb eller den karriär du vill ha. 

2.     Din nuvarande situation

Identifiera läget? Hur ser det ut nu? Vad innebär det för dig? Vilka begränsningar sätter du (omedvetet) på dig själv och ditt liv? Kartlägg dina fallgropar. Lista det du är rädd att göra och undviker för att du känner dig otillräcklig (inte smart nog, inte intressant nog, inte bra nog, inte smal nog, inte___ nog). Eller att du känner dig speciellt utsatt eller att du inte känner att du passar in i en grupp. Så du undviker det. 

Hur känns det i kroppen att vara där du är? Var i kroppen känns det? Lägg handen där nu!

3.     Vision och önskad framtid

För att göra förändringar behöver vi veta vart vi ska. Du vill inte famla omkring. Ju större klarhet du har både om ditt nuläge och ditt önskade läge, desto större är chansen att du kommer dit. Och dessutom snabbare. 

Så, om inte dessa tankar och känslor du upplever idag fanns, hur skulle ditt liv se ut? Hur skulle du vilja att det var? I dina relationer, i din karriär? Vad skulle det livet innebära för dig? Vad skulle det tillföra dig? Vilka nya möjligheter skulle öppnas för dig? Vilka av dina viktigaste värderingar skulle du "leva ut" mer? 

Hur skulle det kännas i kroppen? Var i kroppen skulle det kännas? Lägg gärna handen där nu. 

4.     Öka medvetenheten

Notera dina negativa tankar – skriv ned dem. Faktakolla dem. Är de verkligen sanna och realistiska. 
I ljuset försvinner monstren. Så lys upp ordentligt. Är det du gör det du vill göra eller är det andras förväntningar du försöker leva upp till?

5.     Våga

Våga öppna upp och prata om din situation, hur det känns och vad du vill. Du är inte ensam! Varken att vara där du är eller känna det du känner. Kontakt och gemenskap är det vi längtar efter. Det är där du finner empati. Ur empati växer kraft. Visst är det konstigt, när någon annan pratar om sig själv och är sårbar om sina känslor så tycker vi att personen är modig. Vi respekterar och känner med henne. När det handlar om oss själva så är vi rädda att vi ska uppfattas som svaga. Det är tvärtom. Våga mer i dina relationer. Du kommer få flerfalt igen. 

Våga också göra saker du är rädd eller osäker om. Börja stretcha din trygghetszon. Våga, våga, våga!

6.     Själv-empati

 Ge dig själv den empati och omtanke du skulle ge din bästa vän. Prata med dig själv mjukt och vänligt. 

7.     Fokusera på dina framsteg

Skriv ned dina framsteg. Även de allra minsta. Speciellt i början. Tricket är att sätta din fokus på det som är bra. Det du fokuserar på växer, som bekant. Så fokusera på små steg  framsteg och skriv ned dem. Varje dag. 

8.     För livet

Ju mer du följer stegen ovan desto snabbare och bättre går det. Desto starkare självkänsla kommer du få. Desto rikare liv kommer du få. När du övat och provat och vågat så lär du det nästan med kroppen. Nu har du kunskapen  - för livet. 

Jag hoppas att detta var till hjälp och nytta för dig! Skicka gärna vidare till en vän som också behöver läsa detta. Och skriv en kommentar om vad du tyckte här nedan. Tack!

Med kärlek!
Catherine Inga kommentarer:

Skicka en kommentar