fredag 4 januari 2013

Hur denna pyttelilla justering leder till STOR förändring - 2 minuters genial övning


Vill dela detta med dig ögonaböj! Ingen tid att förlora. Jag förespråkar alltid små steg i taget för att nå sina mål. Små delmål, varje vecka. Varje dag. 


Här är en optimal pytteliten sak du kan göra NU och se och känna direkt resultat av. Oerhört enkelt. Praktiserar du varje dag så kommer du att kunna se betydande resultat. Ha! Hört det förr! Tja, läs vidare så får du se.

Det handlar om ditt kroppsspråk. Vi har vetat länge att vårt kroppsspråk kommunicerar till andra med större genomslagskraft än det vi säger med ord. Intet nytt där. 


Det nya är att forskare (Socialpsykolog Amy Cuddy, Harvard Business School) nu har bevisat genom forskningsstudier att genom vårt kroppsspråk kommunicerar vi i lika hög grad – eller mer- till oss själva.

Det konkreta beviset och det som verkligen är nytt i forskningen är att de uppmätt förändrade hormonnivåer i samband med 2 minuters ändrad kroppsposition till en ”power pose”. Ordentliga förändringar! Dina stresshormon (kortisol) sjunker och ditt dominanshormon (testosteron) ökar när du ändrar din kroppsposition till en kraftfull position. Avsevärt! På bara två minuter! Genom att du i bara två minuter intar en ”power pose” – dvs att du står eller sitter på ett  kraftfullt sätt påverkar du alltså inte bara hur du uppfattas av andra utan framför allt hur du – omedelbart! - påverkar hur du ser på dig själv, ditt självförtroende och inte minst ditt engagemang i olika situationer. I förlängningen har det förstås positiv påverkan på din självkänsla.

Vi anade nog att det kunde vara sant men att veta är bättre än att ana och förmoda.


Hur ser en kraftposition ut då? Som bilderna här visar – t.ex stå isär med benen, sträck på dig, upp lite med hakan och händerna på höften – le gärna också. Den är lätt att inta även när du är bland folk. Du kan också sträcka upp armarna brett över huvudet som i en segergest.  Sammanfattningsvis innebär en kraftposition att du låter din kropp ta mer plats. Att du breder ut dig och din kropp. 


Gör detta (om du vill i enskildhet) strax innan du ska göra något som du behöver känna extra självförtroende i och extra engagemang i. En intervju, en date, en presentation du ska hålla– eller i största allmänhet för att känna dig mer kraftfull. Du behöver inte ens tänka ”kraftfulla tankar” samtidigt.

Så att agera fysiskt på ett kraftfullt sätt gör att du känner dig kraftfull!

Detta betyder också att när vi känner oss svaga och kraftlösa så gör vi oss också fysiskt mindre. Vi kryper ihop, fäller ned huvudet och blicken, korsar armar och ben) - det ger alltså motsatt effekt. Dina stresshormon ökar! Din testosteronnivå minskar. Avsevärt! 
Så öppna upp din kropp, sträck på ryggen, upp med hakan lite – det blir lättare för lungorna att få luft (=Andas lättare) och du tar den plats du förtjänar och behöver.


 Jag provade själv inför ett möte i går – jag kände mig trött och lite småhängig först och tänkte – vad tusan, jag provar. Lo and behold! Jag fick ett kanonmöte med massor av engagemang.

Säger som forskaren Amy Cuddy – Don´t fake it til you make it – fake it til you become it!

Titta nu på Amy Cuddys TED talk föredrag här “Your body language shapes who you are”
Du vill inte missa henne! En underbar historia på slutet!

Kom ihåg att dela denna kunskap så fler kan dra nytta av det. 2 minuter i hissen! 2 minuter på toan på jobbet! 2 minuter varsomhelst. Det är så enkelt! Visa sen fullt ut vem du är och den du vill vara genom att fullt ut engagera dig i livets alla möjligheter. 2 minuter! Lätt!

Catherine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar