tisdag 10 januari 2012

Se dina rädslor i vitögat och bli modig!

Jag pratar mig ofta varm över vikten av modiga handlingar för att utvecklas, blomstra och få leva ett rikt och värdefullt liv.

Rädslan dyker då upp som ett brev på posten.

Rädsla är därmed den huvudsakliga begränsaren för dig att fullt ut vara levande, utvecklas och må bra. Rädsla får oss att spela små, begränsa oss och stänga in oss själva och det vi fått att bidra med. Till en början kanske tryggt men egentligen - Riktigt tråkigt!

Vad är det som händer egentligen?
Rädslan skapas av vår fantasi och mentala konstruktioner med ett enda syfte – att hålla oss kvar i vår bekvämlighetszon. Bekvämlighet är stagnation och slöseri med våra gåvor. Och vår lust och passion som får stå tillbaka. Vilket slöseri!

"Det är ingen konst att vara modig, om man inte är rädd", som Tove Jansson sa. Mod är att göra det du drömmer om trots rädslan. Vad drömmer du om och vad håller dig tillbaka? 


Här är tre viktiga pusselbitar du behöver för att ta dig ur din bekvämlighetszon och ut på de gröna, sköna ängarna.1.       Medvetenhet: Se dina rädslor i vitögat. Vad är det du verkligen är rädd för? Var ärlig mot dig själv. Att inte vara gillad och omtyckt? Att stå upp för vad du tycker på jobbet? Att tala inför publik? Att misslyckas? Att lyckas? Att bli sårad i kärlek? Att tappa kontrollen? Att...?

2.       Handling: Ok, nu vet du. Vad är det värsta som kan hända? Kan du dö? Gissningsvis inte. Så, då är det dags att se rädslan i vitögat ordentligt. Ta dig IGENOM den. Inte hoppa över eller gå runt (dvs. undvika) den. Det är först då som den släpper sitt grepp om dig.

Detta gör du genom att lite grann i taget utsätta dig för det du är rädd för. T.ex. Säg Nej och bry dig inte om vad andra tycker. (De är ju så många ändå. Du kan ju inte tillfredsställa alla). Håll mindre (kortare/för färre personer) presentationer – ja, du förstår. Det är bara att hoppa – lite varje dag. Så vad är det DU ska göra?

3.       Målet i fokus: Kom ihåg att påminna dig om varför du gör detta och för vem du gör det? Ok, du kanske vill kunna prata inför publik, men vad detta egentligen ger dig och vad du vill uppnå är en känsla. Du känner dig modigare, friare och gladare. Har roligare. Det är lättare att andas!

"Life shrinks or expands in proportion to one´s courage." (Anaïs Nin)

Vill du ha stöd och bollplank att tackla rädslor och bli modigare? Hör av dig!

Modiga hälsningar,
Catherine

Ps. Kommentera gärna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar